Alerjik Rinit
Alerjik rinit nedir?
Alerjik rinit, ev tozları, polenler, küfler, hayvan tüyleri gibi bir veya birkaç alerjen duyarlılığının neden olduğu, burun mukozasının kronik yangısı ile karakterize, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık, burun ve geniz kaşıntısı gibi semptomların ortaya çıktığı bir klinik tablodur. Yaklaşık yarısında gözlerde akıntı, kaşıntı gibi bulguların olduğu göz allerjileri de eşlik eder. Çocukluk çağında ortaya çıkan rinitlerin yaklaşık %80’i alerjik kökenlidir. Alerjik rinitin, yıl boyu (perennial) tipinde yıl boyunca değişik sürelerde şikayetler olup, şiddeti artıp azalarak seyretmektedir, mevsimsel tipinde ise belli mevsimlerde (örneğin ilkbaharda) bulgular ortaya artmaktadır. Rinit semptomlarına bağlı olarak uyku, günlük aktiviteler, iş ve okul yaşamı olumsuz etkileniyorsa orta-ağır, etkilenmiyorsa hafif alerjik rinit olarak sınıflandırılır.
Alerjik rinit ne sıklıkta görülür?
Ülkemizde çocuklar arasında görülme sıklığı ortalama % 15-20 civarındadır. Anne, baba ve/veya kardeşinde allerjik rinit veya astım, allerjik egzema gibi bir başka allerjik hastalığı olanlarda allerjik rinit görülme sıklığı artmaktadır.
Tanısı nasıl konulur?
Alerjik rinit tanısı konmasında hastalık için tipik olan şikayetlerin ve fizik muayene bulgularının varlığı oldukça büyük önem arzeder. Bunun yanında hastanın hangi allerjene duyarlı olduğunun saptanabilmesi için deri prik testleri yapılması ve duyarlılığın yorumlanması oldukça önemlidir.
Alerjik Rinitte Bulgular
- Burun, kulak, boğaz ve damakta kaşıntı
- Hapşırma nöbetleri
- Şeffaf burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Baş ağrısı
- Ağız solunumu veya horlama
- Kronik geniz akıntısı
- Kronik, kuru vasıflı öksürük
- Sık boğaz temizleme
- Uyku bozukluğu
- Gün içinde yorgunluk
Alerjik Rinitte Tedavi
Antihistamin grubu ilaçlar, buruna uygulanan kortizonlu ilaçlar tedavide etkin olan başlıca ilaçlardır. Antihistamin grubu ilaçlar, burun akıntısı, kaşıntısı ve hapşırık gibi en sık rastlanan bulgulara etkili iken, genellikle burun tıkanıklığının tedavisinde yeterince etkin değildirler. Buruna uygulanan steroidler ise, allerjik rinitin tüm bulguları üzerine oldukça etkilidirler. Seçilmiş hasta grubunda ilaç tedavisi yanında allerjen aşı tedavisi ile de çok iyi tedavi yanıtları elde edilmekte ve hastalık bulguları kalıcı olarak azalmakta ve yok olabilmektedir.