Atopik Dermatit(Alerjik Egzema)

Alerjik Egzema

Atopik dermatit (Alerjik Egzama) nedir?

Atopik dermatit (Alerjik Egzama), genetik ve çevresel faktörler gibi birçok faktöre bağlı olarak gelişen kronik bir cilt hastalığıdır. Atopik yürüyüş olarak adlandırılan sürecin ilk basamağında yer alır. Bunu takiben alerjik nezle ve astım gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Sıklıkla erken çocukluk döneminde başlar.Sıklıkla çocuk büyüdükçe hastalığın şiddeti azalır.

Atopik dermatitin belirtileri nelerdir?

Ciltte kuruluk: Hastaların hemen tümünde vardır. Atopik dermatitin en önemli bulgusu cilt kuruluğudur.

Kaşıntı: Atopik dermatitin en önemli bulgusudur. Kuruluğa bağlı olarak ciltte kaşıntılar meydana gelir.

Erken bebeklik ve süt çocukluğu döneminde en sık yüzde (sıklıkla yanaklarda), diz arkaları ve dirsek iç yüzleri ve kulak arkasında görülür. Çocuğun büyümesiyle boyun altlarında, kol ve bacakların dış yüzeylerinde kızarıklık, kuruluk ve kaşıntı olmaya başlar.

Atopik dermatit ile besin alerjisi ilişkisi var mıdır?

Atopik dermatiti olan çocukların yarısına yakınında besin alerjileri görülebilir. Bu hastaların mutlaka besin alerjisi yönünden çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Besin alerjisine neden olan besinler sıklıkla; inek sütü, yumurta, buğday, Ve kuruyemişler (fındık, fıstık vb)’lerdir.

Atopik dermatit solunum yolu alerjileri ile birlikte görülebilir mi?

Evet görülebilir. Atopik dermatiti takiben hastaların çoğunda alerjik yürüyüşün devamı olarak alerjik nezle ve astım görülebilir. Ev tozu akarları, evcil hayvan alerjenleri ve polenlerin de atopik dermatit hastalarında alerjiye neden olabileceği bilinmektedir.

Atopik dermatit teşhisi ne şekilde yapılmalıdır?

Bebeklerde yüzde kızarıklık, boyunda, kulak arkasında kızarıklık veya eklem yerlerinde kaşıntılı, kızarıklık olması halinde atopik dermatitten şüphelenmek gerekir. Bu belirtilerin görüldüğü bebek veya çocukların ebeveynlerinde alerjik hastalık öyküsü varsa atopik dermatit tanısı olasılığı artmaktadır. Atopik dermatit düşünülen hastların yarısında besin alerjisi , bir kısmında solunum yolu alerjisi eşlik ettiğinden bu hastalarda alerji testlerinin yapılması son derece önemlidir. Alerji testleri, bebeklik döneminden itibaren her yaşta deriden ve kandan yapılabilir.

Atopik Dermatit Tedavisi

Atopik dermatit tedavisinde;

  • Alerjenlerden ve kimyasallardan korunma
  • Cildi nemlendirme: Atopik dermatitli çocukların cilt bariyerleri bozuk ve ciltleri çok kuru olduğu için tedavide nemlendirici kullanmak çok önemlidir. Her gün cildin düzenli olarak, en az iki kez nemlendirilmesi önerilmektedir.
  • İlaç tedavileri: Kortizon içeren kremler atopik dermatit alevlenmelerinde çok etkilidir ancak uzun süreli kullanılmamalıdır. Kortizon içermeyen kremler pimekrolimus ve takrolimus’da tedavide kullanılabilir. Bu ilaçlar sadece egzema lezyonunun olduğu bölge üzerine sürülmelidir.