Alerji Testleri
Çocuklarda ciltten yapılan alerji testleri cilt yüzeyine direkt olarak uygulanır. Standardize solunum (Ev tozları, polenler, hayvan tüyleri, nem, rutubet, gibi) ve besin alerjenleri alerjenleri ucu 1mm’lik özel lansetler ile deriyi kanatmayacak şekilde derinin en üst katmanı delinerek deriye nüfus ettirilir. Bu test küçük bebeklere bile yapılabilmektedir. Halk arasında, belli yaştan sonra yapılması gerektiği gibi yanlış inanış mevcuttur ancak artık alerjik hastalıkların küçük yaşlarda görüldüğü gerçeği göz önüne alındığında, Ig E aracılı alerjik hastalıklarda en sık kullanılması gereken, en doğu tanı aracı deri testlerinin her yaşta hastaya uygulanabileceği gerçeğini vurgulamak gerekmektedir. Verdiği acı duyusu yok denecek kadar azdır. Test uygulamasından 15 ile 20 dakika sonra değerlendirme yapılabilmektedir. Bu testin değerlendirilmesinin, ehil ellerde, alerji uzmanları tarafında yapılması, hastanın doğru tanı alması ve tedavinin doğru düzenlenebilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.
Astım, alerjik nezle, besin alerjisi, anafilaksi (Alerjik şok), gibi alerjik hastalıkların tanısında yardımcı olmak, alerjik hastalığın tedavisine katkı koymak; hangi alerjenlerden korunmamız gerektiğini öğrenmek, aşı tedavisine gerek olup olmadığını ve uygulanacak aşıda hangi alerjenlerin ve hangi dozdan oluşması gerektiği kararını vermek için yapılır. Unutulmamalıdır ki, alerjik hastalıkların tedavisinde ilk basamak duyarlı olunan alerjenden korunmadır. Bazı hastalarda, bu korunma önlemleri ile hastalık bulguları ve ilaç ihtiyacı önemli ölçüde azalmaktadır. İşte bu nedenle, astım , alerjik nezle gibi alerjik hastalığı olan çocukları sadece tedavi vererek izleme yerine, uygun alerji testleri yapılması için ve değerlendirlmesi için alerji uzmanına yönlendirme son derece önemlidir. Alerjik hastalık şüphesi olan hastaların geciktirmeden alerji testleri yapılmalı, duyarlı oldukları alerjenler saptanmalı ve mümkünse uzaklaştırılmalıdır.
Evet vardır. Antihistaminik içeren öksürük şurupları, antihistaminik gibi grip ilaçları , psikiyatri ilaçları testi etkileyebildiği için testten 7 ile 10 gün öncesinde bu tür ilaçları kullanmamak gerekir. Bu nedenle testten önce hangi ilaçları kullanmamanız gerektiğini doktorunuzdan öğrenmeniz gerekir.
Açlık veya tokluk testin yapılması açısından önemli arz etmez ancak çocuk hastaların konforu düşünüldüğünde testin tok yapılmasının tercih etmekteyiz.
Alerji testlerinin deri üzerinden yapılması daha güvenilir sonuçlar vermesinden dolayı tercih edilmelidir. Ciltten yapılan alerji testleriyle daha ayrıntılı sonuç elde edilebilmekte ve tedaviye daha doğru yön verilebilmektedir. Ancak çeşitli nedenler ile ilaç tedavisini (Antihistaminik) bırakamayan hastalarda, yaygın cilt döküntüsü olan hastalarda ve bazı besin alerjili hastalarda, kanda alerji testleri istenebilir.
Alerji uzmanları tarafından yapılması durumunda ciddi reaksiyon görülme sıklığı çok çok düşüktür. Ancak deneyimsiz kişiler tarafından ve yanlış teknikle yapılması halinde ciddi reaksiyonlar görülebilir ve ölümle sonuçlanan bildirimler vardır. Bu nedenle, alerji ile ilgili tüm testlerinin yapılma ve değerlendirilmesinin alerji uzmanı gözetiminde yapılması uygundur.
Yama testi (Patch test), temasa bağlı alerjik cilt reaksiyonları ve bazı durumlarda da geç besin reaksiyonlarının teşhisinde kullanılan test yöntemidir. Sırt bölgesine uygulanır ve 48-72 saat sırtta kalır. 72. Saat sonunda test değerlendirilir. Bu testin alerji uzmanlarınca yapılması büyük önem taşımaktadır. Her yaşta uygulanabilen bir testtir. Hiçbir şekilde ağrı, sızıya neden olmaz.