Alerji Aşı Tedavisi
Alerji aşısı nedir?
Alerji aşı tedavi (Alerjen İmmunoterapi) alerjik astım, alerjik nezle gibi hastalıklarda uygulandığında hastalığın gidişini değiştirebilen, ilerleyişini önleyebilen ve hatta tamamen ortadan kaldırabilen tek tedavi yöntemidir. 100 yılın üzerinde bir kullanımı mevcuttur. Avrupa ülkeleri ve ABD’de alerjik hastalıkların tedavisinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hangi hastalar Alerji aşı tedavisi uygun hastalardır?
Alerji aşı tedavisi, 5 yaşın üzerindeki hastalara uygulanabilmektedir. Alerjik astım, alerjik nezle, göz alerjisi ve arı alerjsi olan hastalar, bu tedavi için en uygun hasta grubunu oluşturmaktadır. Ev tozu, polen, küf mantarı, kedi tüyü ve arı venomu duyarlılığı olan hastalarda , alerji aşı tedavisine iyi yanıtlar vermektedir.
Hangi çeşitleri mevcuttur?
Subkutan (Cilt altına iğne yolu ile uygulanan) ve sublingual (Ağız yolu ile dil altına uygulanan) iki şekli vardır.
- Subkutan (Cilt altına)aşı
- Sublingual (Dil altı) aşı
Subkutan uygulamada etkinlik bir miktar daha fazladır ve daha erken başlamaktadır. Ancak bu uygulama alerjik reaksiyon gelirşirse müdahale edebilecek bilgi ve ekipmana sahip koşullarda , alerji hekimi gözetiminde olmalı, uygulama sonrası 30 dakika izlem yapılmalıdır. Sublingual yöntemde ise ilk doz alerji uzmanı gözetiminde uygulandıktan sonra, sonraki dozlar evde verilebilmektedir. Her iki yöntem de, çocukluk çağında astım ve alerjik nezle gibi sık görülen alerjik hastalıkların tedavisinde oldukça etkindir.
Alerji aşı tedavisi ne kadar süre ile kullanılır?
Ortalama 4 yıl kullanım önerilmektedir.
Uygulama şeması nasıldır?
Dil altı aşılar tercihen her gün uygulama gerektirirken, cilt altı iğne ile uygulanan aşılarda ilk birkaç hafta, haftada bir enjeksiyon, ardından ayda bir enjeksiyon şeklinde uygulamalar olmaktadır. Tedavinin en az 4 yıla tamamlanması maksimum etkinliğin elde edilmesi açısından önemlidir.
Yan etkileri nelerdir?
- Aşı sonrası enjeksiyon uygulanan yerinde madeni bir para büyüklüğünde kızarıklık, kaşıntı ve şişlik olması normaldir. Çapı 5 cm ve üstündeki reaksiyonlarda, hasta bir süre gözetim altında tutulur, lokal buz uygulaması ve antihistaminik ilaç verilir.
- Lokal yan etkilere göre çok daha nadir olsa da tüm vücudu etkileyen yan etkiler döküntüler, dil veya dudakta şişme, nefes darlığı, ses kısıklığı, göğüste sıkışma hissi, burun akıntısı, tansiyon düşüklüğü ve nadiren şuur kaybı oluşabilir. Böyle durumlara müdahale edebilmek adına, hastaların cilt altı aşı yapıldıktan sonra 30 dakika gözlem altında olmaları son derece önemlidir.
- Dil altı aşılarda, genellikle ağız içinde, dilde, kaşıntı, bulantı, kusma, gibi geçici lokal yan etkiler görülür. Aşı tedavisi devam ettikçe bunların çoğu düzelir.
- Aşının ilaçların aksine iç organlara zarar verici yan etkisi yoktur. İçinde herhangi bir ilaç veya kortizon bulunmamaktadır, kilo aldırmaz.
- Soğuk zincire uyularak korunması gerekmektedir. Buzdolabı rafında korunmalıdır. Hastaneye veya kliniğe gelirken buz aküleri ile getirilmelidir. Asla dondurulmamalıdır. Etkinliğinde bozulmaya neden olur.
Tedavi tamamlanıp kesildikten sonra süreç nasıl ilerler?
Aşı tedavisinin, alerjik hastalıkları tedavi edici ve ilerleyişini engelleyici etkisinin uzun yıllar devam ettiği gösterilmiştir.