‘Prof. Dr. Hocaoğlu Allerjik nezle Hastalığını Anlattı’
starkibris.net - 03.08.2015
Ülkemizde bütün allerjik hastalıklar da olduğu gibi, allerjik rinit sıklığında da son yıllarda ciddi bir artış gözlendi.
Hastalığın sıklığı Kuzey Kıbrıs’ta %40 civarında olup, bugün için en yüksek sıklığa sahip kronik hastalık konumunda. Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Basın ve Hakla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Çocuk Alllerji ve İmmunoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr Arzu Babayiğit Hocaoğlu 'Allerjik rinit (Allerjik nezle)' hastalığını anlattı.
Prof. Dr Arzu Babayiğit Hocaoğlu, söz konusu hastalığının ilk belirtilerin çoğunlukla çocukluk ve genç erişkin çağda başladığına işaret ederek, allerjik rinitli hastaların hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve burun kaşıntısı şikayetlerinde bulunduklarına dikkati çekti.
Prof. Dr. Hocaoğlu şunları söyledi:
“Bazı hastalarda damak ve kulak içinde kaşıntı görülebilir. Beraberinde allerjik konjuktivit de varsa gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık eşlik edebilir. Sürekli ağız solunumuna bağlı yüksek damak ve diş bozuklukları oluşabilir. Kaşıntı nedeniyle sık sık elleriyle burunlarını yukarıya doğru itme hareketi ve buna bağlı burun ucunda yatay çizgi oluşumu ile beraber göz altlarında görülen ödem, hafif koyu renk değişikliği allerjik rinitin tipik bulgularıdır. Tedavi edilmeyen hastalarda rahat nefes alamama nedeniyle uyku bozuklukları, tekrarlayan kulak ve sinüs enfeksiyonları ve işitme problemleri görülebilir.
Çocuklarda dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, okul başarısında düşme ve özgüvende azalma olabilir. Erişkin hastalarda ise anksiyete, depresyon, akademik performansta ve iş üretkenliğinde azalma bunların sonucunda da yaşam kalitesinde düşme görülebilir. Mevsimsel allerjik rinit çoğunlukla havada uçuşan ağaç, çayır ve ot polenlerine bağlı olarak oluşur. Kuru ve rüzgarlı havalarda polen miktarları daha yoğundur ve allerjik rinit bulgularında artış görülebilir. Yıl boyu allerjik rinitte ise nedenler daha çok ev tozu akarı, küf mantarı, hamamböceği, hayvan tüyü gibi ev içi allerjenlerdir.”
TEDAVİLER
Allerjik rinitin tedavisi ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Hocaoğlu şöyle dedi:
“Allerjik rinitin tedavisinde bulguları tetikleyen allerjenlerden kaçınma, ilaç tedavisi ve uygun hastalarda allerji aşı tedavisi kullanılabilir. Birçok hastanın şikayetleri bu şekilde kontrol altına alınabilir. En sık kullanılan ilaçlar; allerjenlerin etkisini azaltan antihistaminikler ve kortizon içeren burun spreyleridir.
Spreylerde bulunan kortizon sadece burun bölgesine uygulandığından yan etkisi yok denecek kadar azdır. İlaç tedavisi yanında etkinliği kanıtlanmış diğer bir tedavi allerjen ile aşı tedavisi (immünoterapi) dir. Allerjen immünoterapi yöntemi bu uygulama için uygun şartları ve allerjileri olan bireylerde, kişiye özel olarak belirlendiğinden mutlaka allerji uzmanlarınca yapılmalıdır. Allerjik rinit şikayetlerinin tümü ile düzelmesini sağlayabilen ve hastalığı kökten yok edebilen allerjen immünoterapi hastalarda astım gelişimini ve yeni allerjenlere duyarlanmayı da önleyebilir.